Algemeen

Charlie, de bouwlift en de onrustige middag

Ik zit al een uur of wat buiten te lezen als Charlie besluit dat ze even komt kijken. Sinds de ramen en deuren vervangen hebben, is het oogje van mijn deur af waardoor de deur niet langer op het haakje open kan staan. De plantenbak van de buren heeft daarom zijn nieuwe doel gevonden als deurstopper. Ik ben er blij mee. Charlie tijgert naar me toe en komt even de buitenlucht ruiken. Het is duidelijk dat de buitenwereld niet interessant genoeg is want ze hobbelt weer weg richting haar waterfontein (ja mijn kat heeft een eigen kattenfontein, het is briljant, jodge me niet).

Nieuwsgierige Charlie

Even later werp ik een blik door mijn raam om te zien of Charlie nog op haar kleedje ligt. Dat is immers één van haar lievelingsplekjes in de zomer. Ik zie haar niet dus ik draai me om naar de etensbak, maar in dat proces schrik ik me te pletter. Charlie zit direct achter me op de vensterbank waarbij haar koppie net om het hoekje van de open deur kijkt. Nieuwsgierige Charlie is één van m’n favoriete kanten van Charlie. Ze is ondertussen op haar beurt weer van mij geschrokken en verhuist van de vensterbank naar het krukje dat voor mijn open deur staat. Terwijl ik verder lees in het populaire boek van Griet Op De Beeck (Kom hier dat ik u kus), hoor ik dat de bouwlift aanspringt. De bouwlift kan het ene moment soepeltjes in beweging komen en de andere keer als een oud, verroest en piepend apparaat klinken waarvan je geheid wakker zou worden als het je raam zou passeren. Ik hoef niet uit te leggen dat dit laatste geluid Charlie altijd opschrikt.

Charlie's deurmat

Paniekerige Charlie

Terwijl ze op haar kruk voor de open deur ligt te soezen zie ik haar oren overeind schieten als de lift in beweging komt. Charlie schiet overeind en gaat kaarsrecht zitten terwijl de kleine pupillen in haar enorme ogen proberen te ontdekken wat er allemaal gebeurt. Het geluid wordt langzaamaan steeds harder en ik zie enige paniek bij Charlie ontstaan. Ze gaat doodstil op het uiterste randje van het krukje zitten met haar kop zo ver als er evenwicht is naar buiten toe. Terwijl haar oren rechtop richting het geluid van de lift gericht zijn, zoeken haar grote ogen nog steeds naar een verklaring voor dit tumult. Ze duikt langzaam in elkaar naarmate het geluid dichterbij ons komt. Ze stapt wat verder naar achteren op het krukje en het moment dat de lift bij mijn etage verschijnt, draait ze zich om en kijkt vertwijfeld naar de grond. Even denk ik dat ze eraf springt om een veilig plekje te zoeken ter bescherming van dit rare geluid. Niets is minder waar. Charlie draait zich toch weer om en blijft zo naar buiten kijken. Geen comfortabele positie als je het mij vraagt, maar voor Charlie is het een positie waarin ze razendsnel weg kan zijn als het moet.

Charlie's zon

Konijntje Charlie

De vacht rondom haar neusje wiebelt zoals het altijd doet als ze bij de buitendeur staat. Ze ruikt allerlei nieuwe geuren en gebruikt dit zintuig ook om te verklaren wat dat enorme ijzeren ding is. De lift is inmiddels net uit het zicht verdwenen en het geluid neemt af. Pas als het geluid wegvalt, durft Charlie weer een andere houding aan te nemen. Haar ogen worden onmiddellijk kleiner, haar oren staan weer relaxed naar voren en terwijl ze gaat zitten buigt ze haar voorpoten onder haar lijf zodat je alleen wat teentjes ziet. Haar neusje blijft wiebelen zoals konijnen dat doen terwijl ze met geknepen ogen tegen de zon in naar buiten kijkt. Ik geef haar een kriebel onder haar kin en ze draait haar koppie naar de kriebel van mijn vingers toe. Ze vindt niets fijner dan de kriebels tussen haar wang en kin in. Ik denk eigenlijk dat ze vooral gelukkig is dat ze weer een stukje van mij kan markeren als haar territorium. Charlie is gek op kopjes geven aan meubels, mensen, kartonnen dozen en tafelpoten. Ik geef haar nog een laatste aai en draai me weer om naar mijn boek. Als ik nog geen 2 minuten later de knop van de bouwlift ingedrukt hoor worden weet ik al gelijk wat er achter me gebeurt. Charlies ritueel begint weer helemaal opnieuw.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply