gekke Charlie
Gedrag

Help, mijn kat is gek geworden!

Op een doodgewone donderdagavond sta ik al neuriënd in de keuken. Hoewel het volgens de klok aan de muur half 3 is, zegt mijn maag dat het rond een uur of 7 ’s avonds is. De batterijen van de klok zijn al minstens 4 maanden leeg en ik heb nog altijd geen batterij vervangen. Terwijl ik de zoveelste mentale notitie maak dat ik batterijen moet scoren, draai ik me om en doe het licht in de keuken aan. Ik schakel over van neurien naar meezingen en brul uit volle borst mee met Anastasia.

Dan hoor ik plots een galopperend geluid uit de woonkamer komen. De deur van de keuken naar de kamer staat op een kier dus ik kan niet direct zien wat er gebeurt. Als ik met mijn voet de deur een zwaai geef, omdat mijn handen vies zijn van het snijwerk, zie ik Charlie op jaguartempo voorbij rennen. Ik stop abrupt mijn muzikale uitbarsting en zet enkele stappen de woonkamer in. Ik hoor Charlie voordat ik haar zie en zie haar uit mijn slaapkamer schieten en al slippend tot stilstand komen onder de eettafel. Zolang woont ze nog niet bij mij, dus ik maak me enige zorgen of dit wel normaal kattengedrag is. Ik veeg snel mijn handen af aan de dichtstbijzijnde theedoek en grijp mijn telefoon uit m’n kontzak. Snel open ik de camerafunctie van mijn iPhone en bid vurig dat ze nog een rondje doet. Ze sprint weer terug de slaapkamer in en ik doe stilletjes een vreugdedansje. ‘Dit moet betekenen dat ze terugkomt’, denk ik bij mezelf. Ik ga klaarstaan en weet vast te leggen hoe Charlie met een rotgang de slaapkamer uitkomt, een enorme sprong naar de bank neemt en het kussen omver trapt. Ik moet hard lachen en haal gelijk snapchat tevoorschijn. Als de video geupload is, ga ik eens kijken hoe het met mijn verdacht stille racemonster is. Charlie is er blijkbaar klaar mee want ze zit inmiddels op de bank alsof er helemaal niets gebeurt is. Weliswaar naast een plat kussen, maar ze kijkt me aan alsof ze zeggen wil: ‘wat? ik heb niks gedaan?’.

 

Help!!!! Is mijn kat rijp voor het gesticht?

Na deze escapade van Charlie ben ik op onderzoek uitgegaan. Niemand die mij vertelt had, dat katten af en toe als volslagen malloten rondrennen. Al snel stelde Google me gerust: Charlie is nog niet rijp voor het gesticht.

Dat de gekke 5 minuten katten-eigen zijn, ontdekte ik met eigen ogen toen ik bij de buren en hun 3 Maine Coons op visite was. Kater Kayne had een goede drol gedraaid en rende daarna als een jekko over de bank. Mijn buur vertelde me dat ‘ie tijd vrijwel altijd doet na een goede drol, terwijl het van nature een hele rustige kat is. Bij Charlie is het niet direct gekoppeld aan een toiletbezoek, maar ook zij kan van opluchting rondjes door het huis rennen. Ze rennen compleet willekeurig rondjes en na een goede drol. En wij maar denken dat het zulke masterminds zijn.

 

Wat doen ze eigenlijk?

In de ogen van je kat verandert het huis in een obstakel parcours. Het doel heiligt alle middelen en sprinten zullen ze, no matter what. De pupillen worden groter, de oren staan recht overeind en de staart zwaait alle kanten op. Vervolgens rennen ze het hele huis door alsof ze meedoen aan mudmasters.

Waarom doen ze dat?

Het is eigenlijk heel eenvoudig: het is hun jachtinstinct. Katten zijn van nature jagers en hebben daarom de behoefte om te jagen. Charlie en Kayne zijn allebei binnenkatten en jagen, behalve wat protestgeluiden naar duiven, helemaal niet. Zoals wij soms een uurtje sportschool kunnen gebruiken om onze energie kwijt te raken, hebben onze katten 5 minuten rennen nodig om hun energie kwijt te raken. In het geval van Kayne lijkt dit ook een soort opluchtingshysterie te zijn dat z’n poepjes er eindelijk uit zijn. Charlie is wat men noemt ‘crepusculair’. ‘Gaat ze dood?’ Nee joh, crepusculair zijn betekent dat dieren het meest actief zijn in de schemering. Charlie hobbelt wel gedurende de dag rond, maar haar hyperactieve periodes liggen vrijwel altijd in de ochtend of avondschemering. Ik had het ook gewoon schemeractief kunnen noemen, maar laten we eerlijk zijn: crepusculair klinkt cooler.

Kan (of moet) ik er iets aan doen?

Je kat is niet kapot, dus er is geen enkele noodzaak om actie te ondernemen. Ook hoef je je geen enkele zorgen te maken als je werkelijk geen idee hebt waar dit artikel over gaat. Sommige katten doen het wel, andere weer niet. Er staat wel tegenover dat het een signaal is wat je kat afgeeft. Als er geen verband is tussen een drol en de gekke 5 minuten, dan is de kans groot dat je kat niet voldoende uitdagende lichaamsbeweging krijgt. Het helpt om gedurende de dag één of twee keer te spelen met je harige huisgenoot. Bij Charles doen veertjes aan een touwtje het uitstekend, maar ook veters, ledlampjes en catnip speelgoed bereiken het doel zonder moeite.

Kayne

Ik presenteer u mijn buurkat Kayne. Door zijn prachtige zwarte vacht fotografeert hij erg moeilijk. Gelukkig hebben mijn buren hem bereid gevonden te chillen onder de deken.

Ik verdenk konijn Ivy er ook van dat ze hier last van heeft, omdat ze haar hok nog niet echt uit wil komen. Dat zijn er al 2 hier in huis die hyperen rondom de schemering. Watson is natuurlijk altijd hysterisch zoals je hier al hebt gelezen. Het is in ieder geval nooit saai met mijn roomies.

Heb jij ook harige huisgenoten die af en toe hysterische trekjes vertonen?

 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply